Megnyitotta kapuit 2019.02.08-án, a Flaska Borbár a Tompa utcában, első pillanattól kezdve az volt a célunk, hogy olyan magyar borászatokat jelenítsünk meg a boros polcunkon, akik teljesen naturálisan, spontán erjesztéssel segítik világra a boraikat, de ez valljuk be nem egyszerű dolog, sok – sok munka, utazás, kóstolás öleli körül egy – egy bor, borász feltérképezését.

Mi elhivatottak vagyunk, időt és energiát nem sajnálva véghez visszük a terveinket, és vannak a kivételes alkalmak, amikor is a borász keres fel minket. Sajnos sokszor úgy jutottak el hozzánk egy – egy kóstoltatásra, hogy a személyes beszélgetés folyamán derült ki számunkra, hogy Ő bizony használja azt a fránya fajélesztőt, ilyenkor el kell engednünk a lehetőségét az együttműködésnek és biztossá válik, hogy nem kerülhetnek ki a tételei a kínálatunkba! Minden alkalommal megfogadom, hogy csak is kizárólag azokkal a borászokkal fogok találkozni akik ajánlás útján jutnak el hozzánk vagy már jártunk a pincébe és ki alakult a személyes bizalom, mert sajnos eddig mindig csalódnunk kellett a hozzánk ellátogatott borászokba, de a csodák léteznek, amikben hinni kell, ha az ember arra vállalkozik, hogy nem a hétköznapi, minden boltban fellelhető borokat szeretné forgalmazni, hanem igen is megmutatni, hogy évszázadokkal ezelőtt miről szólt a magyar bor, hogyan bántak a szőlővel és melyek azok a magyar szőlőfajták amiknek köszönhetően elterjedtünk a borvilágba, így történt ez most is, telefonon keresett meg minket a Darvin borászat tulajdonosa és borásza Daróczi Áron, és gyorsan le is egyeztettünk egy időpontot, hogy bemutassa nekünk a tételeit, mivel ugyan csak elindult bennem a bizakodás, hogy na majd most, most olyan borász fog érkezni aki igen is spontán erjeszti a borokat, nincs semmi maceráció a borok születési folyamatába, nem akarnak többet adni az évjárat adta lehetőségeknél, nem meg csinálják a tételeket és nem fogják piacosítani csak azért, hogy könnyebben el lehessen adni, és lőn világosság így is lett, köszöntés, ismerkedés, kis bemutatkozás és amikor az első mondatban megfogalmazódott, hogy minden tétel spontán erjed, nem permeteznek ha kell, ha nem, és ráadásul nem vegyszerekkel, akkor éreztem, hogy meg kellene kóstolni most már a borokat, mert hajt a kíváncsiság, főleg mivel tudtunkra adta, hogy utána járt a borbárunknak és tudja, hogy csak ilyen tételeket válogatunk be a kínálatunkba ezért gondolta, ha a minőség is megfelel számunkra akkor tudunk együtt dolgozni, és így lett, kóstolva is még jobban bebizonyosodott, hogy igen, ezeket keressük, tiszta illattal és ízekkel mutatkoznak be rögtön a kortyok, érződik a törődés, a terroir, és a borász által képviselt természethű odafigyelés ami talán az egyik legfontosabb tényezője a borok születésének! Három hektáron gazdálkodnak, melyeken főként Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos ültetvények vannak, ez egy kicsit fájó pont volt számomra mert nem nagyon pártolom a francia fajták telepítését itthon, de mivel egy hektár örökölt terület számukra, a másik két hektár pedig a vásárolt, ami ugye abból áll amit az elődük jónak gondolt, és hát tudjuk, hogy a 21. századi gondolkodásmód mit gondol jónak ha telepíteni kell, így azt gondoltam ezt a ragaszkodásom most engedjük el, bízom abban ha már saját telepítésekre lesz módjuk akkor majd jönnek a magyar fajták!

A megkóstolt négy tételből éreztem, hogy először csak három tud bekerülni a kínálatunkba, az a három, amelyek mögé én is oda tudok állni teljes mellszélességgel, és természetesen illeszkednek az ételeinkhez és ezáltal a vendégeink is szeretni fognak, így esett a választásunk a Zsuzsófi, BéLaGyuLa, Testvérkék fantázia nevekre hallgató tételekre, na de nézzük csak egy kicsit közelebbről őket:

 

Zsuzsófi 2018

Világos narancsos lazac színű megjelenés. Illatában az aszalt piros bogyós gyümölcsök jutnak érvénybe, és egy kis málna. Kóstolva félédes, kerek savérzet, közepesen testes, krémes felszínű, szép gyümölcsös ízérzet jellemzi, mely hosszú lecsengéssel jut érvénybe. Fehér húsú szárnyasokból, paradicsomos ételekhez, tartalmasabb vörös húsú halakhoz ajánlom kísérőként.

 

BéLaGyuLa 2018

Világos rubinvörös megjelenés. Illatában meggy, cseresznye és a virágok jegyei jelennek meg. Kóstolva száraz, lendületes savérzet, gazdag, – fiatalos tannin, piros bogyós gyümölcsök jellemzik. Könnyed, harmonikus vörösbor, pazar étel kísérő, – liba, – sertés és kacsa húsából készített fogásoknak.

 

Testvérkék 2018

Közepes rubinvörös megjelenés. Illatában a lédús piros bogyós gyümölcsök jegyei jelennek meg. Kóstolva száraz, kerek savérzet, selymesen simogató tannin, közepesen testes, igazán lehengerlő gyümölcsös íz jellemzi, hosszú lecsengéssel. Barna húsú szárnyasok, marha, sertés ételek pazar kísérője e nedű.